Selecteer een pagina

Mondkapjes zijn nu ook verplicht in openbare ruimtes. Vanaf 1 december moet je een mondkapje op als je naar de bank gaat, het tankstation binnen stapt, je boeken terugbrengt naar de bibliotheek, een museum bezoekt en in de wachtkamer bij de tandarts zit. Ook als je gaat winkelen, doe je dit niet zonder mondkapjes. Of je nu de wekelijkse boodschappen doet of je wilt een dagje op zoek naar een nieuw paar schoenen, zonder mondkapje kom je de winkel niet in. En, zoals je hier kunt lezen, je hebt dan vast meer kapjes nodig dan je denkt.

Mondkapjes voor het reizen

Hoe ga je naar de winkel en wie gaat er met je mee? Als je de bus neemt, de taxi, de tram, de trein en/of de metro dan heb je voor je reis een mondkapje nodig. Ook voor de terugreis gebruik je dan een nieuw mondkapje. Reis je met de auto, dan moet je soms ook een mondkapje op. Reis je met iemand die niet tot je huishouden behoort en die ouder is dan 12 jaar, dan is het verstandig om allebei een mondkapje te dragen. Dat komt doordat het een gesloten ruimte betreft en 1,5 meter afstand houden dan niet mogelijk is.

Let op: reis je samen met iemand anders op de brommer, op de fiets of de scooter naar de winkel? Dan hebben jullie ook een mondkapje nodig, want je houdt geen 1,5 meter afstand.

Kapjes voor tijdens het winkelen

Alleen voor het reizen naar de winkel heb je dus mogelijk al twee mondkapjes nodig. Reis je alleen met de auto, met de fiets, met de brommer of ga je lopen, dan is dat niet het geval. Voor het winkelen zelf zal je ook een aantal mondkapjes moeten gebruiken. Het beste houd je deze gewoon op terwijl je de winkels in en uit gaat. Anders moet je voor elke winkel een nieuw mondkapje pakken. Kijk goed naar de instructies over hoe lang je het mondkapje kunt dragen. Sommige mag je maar 3 uur achter elkaar op terwijl je anderen wel 6 of 8 uur mag dragen. Zet je je mondkapje af, dan is dat kapje niet meer bruikbaar.

Even een pauze

Een dagje winkelen is niet compleet zonder kopje koffie, een patatje of een drankje naderhand. Ook al zijn de horecagelegenheden momenteel dicht, afhalen kan wel. En de kans is groot dat ze eerder open gaan dan dat de mondkapjes verplichting wordt ingetrokken. Ga je naar een café, een snackbar, een lunchroom of een restaurant, dan moet je ook een mondkapje op. Als je aan je tafel hebt plaatsgenomen mag deze af en hij moet weer op als je gaat lopen. Houd hier dus ook rekening mee als je je mondkapjes voor die dag in je das doet. Last van de klassieke griepverschijnselen? Wacht niet en maak een afspraak voor een Coronatest.

Winkelen is momenteel een klein beetje lastiger dan voorheen, maar als je voldoende mondkapjes meeneemt ben je op alle situaties voorbereid. Laat dit je er dus niet van weerhouden een gezellig dagje winkelen in te plannen.