•   De Bron voor Offshore Jobs


Ik werk momenteel onshore, kan ik offshore gaan werken?

Antwoord: Soms is het makkelijker om eerst onshore te gaan werken bij een plant of fabriek bijvoorbeeld op de Europoort, Botlek of Maasvlakte. Onshore ervaring opdoen telt zeker mee als je gaat solliciteren voor een baan offshore. Je zult begrijpen dat je sneller aangenomen wordt met relevante werkervaring, dan als je bijvoorbeeld alleen in de detailhandel hebt gewerkt.

Als je offshore werkt, kun je dan tijdens de schoolvakanties wel thuis zijn bij je familie?

Antwoord: Offshore werken is veelal 14 dagen werken, 14 dagen vrij. Of zelfs 21, 28, 30 of 42 dagen werken, waarna je een periode vrij hebt. Het verschilt volledig per opdrachtgever wanneer je vrij bent. Maar er is geen enkele job die rekening houd met schoolvakanties. Als je voorkeur uit gaat naar vakanties met je partner en de kinderen, dan is offshore werken misschien niet voor jou.

Kan ik contact onderhouden met mijn familie en vrienden als ik op een booreiland werk?

Antwoord: Op de meeste booreilanden is het personeel van alle gemakken voorzien. Denk aan Internet, satelliet telefonie, en waar mogelijk luchtpost. Communicatie onderhouden met het thuisfront is op die manier goed geregeld.

Waar kan ik actuele Offshore Jobs vinden om op te solliciteren?

Antwoord: Bijna alle offshore bedrijven hebben hun eigen website. Daar vind je de meest recente openstaande vacatures. Maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerde vacature websites gebruiken om daar de banen te plaatsen. Lees de pagina Offshore Bronnen eens goed door om een idee te krijgen waar je moet zoeken naar banen.

Ik vind diverse diensten op Internet die voor (veel) geld beloven dat ze een baan voor me zullen zoeken of mijn CV door zullen sturen. Werken dit soort services goed?

Antwoord: Nee! Duidelijker kunnen we niet zijn. Websites die geld vragen en beloven jou CV naar duizenden bedrijven door te sturen zijn 99 van 100 keer oplichters. Jou CV wordt misschien wel verstuurd, maar komen allemaal terecht in SPAM filters, blacklists of ze worden verstuurd naar email adressen die allang niet meer bestaan. Daarnaast is het onpersoonlijk, je weet niet waar jou gegevens heen gestuurd worden, en het geld wat je besteed kun je beter gebruiken om te zorgen dat je sollicitatiebrief en CV perfect in orde zijn.

Ik kreeg een email van een onbekende die mij een superbaan aanbood offshore, is dit echt?

Antwoord: Nee! Ook hier moet je goed oppassen, voor je het weet kost het je geld i.p.v. dat je geld gaat verdienen. Elke dienst, service of mailing die jou claimen te helpen, om een baan offshore te vinden waar geld voor gevraagd wordt, of via SPAM door jou ontvangen wordt, is oplichting en daar kun je beter niet mee in zee gaan.

Waar kan ik Entry Level banen vinden?

Antwoord: Die zijn overal, bij elk bedrijf. Surf naar de diverse bedrijfswebsites en zoek er naar. Beperk jezelf niet tot websites uit Nederland alleen, grote kans dat je toch in het buitenland te werk gesteld wordt, dus waarom niet gelijk zoeken in het buitenland? Vooral in Amerika maar ook in Skandinavië en Azië zijn diverse bedrijven die Entry Level personeel zoeken. Er zijn uiteraard minder vacatures voor Entry Level als voor geschoold personeel, maar ze zijn er wel.

Als ik voor een bedrijf in het buitenland ga werken, ben ik dan verplicht om te verhuizen / emigreren?

Antwoord: Het is mogelijk dat het bedrijf vereist dat je dichter in de buurt gaat wonen, zodat je sneller inzetbaar bent. Maar er zijn ook heel veel bedrijven die zorgen dat je een vliegticket krijgt naar je werklocatie. Na het project krijg je dan weer een ticket om naar huis te kunnen vliegen. In sommige gevallen mag je zelfs je partner over laten komen als je bijvoorbeeld een weekje vrij bent tijdens een project.

Ik heb een vraag die hier niet bij staat!

Antwoord: Kijk eens op de website van Offshoreguides, daar staat heel veel informatie over het werken offshore en het vinden van een baan. En mocht je alsnog vragen hebben, kun je Captain Ron bellen of emailen (engels).

RiggerOffshore-Recruiter.co.uk: Alleen als je echt Offshore aan het Werk wilt!